Locatie: Loosduinse Hoofdstraat / Lippe-Biesterfeldweg

04-06-2020 : Bevrijdingsmonument Loosduinen

Het bevrijdingsmonument in Loosduinen herdenkt 24 Loosduinse verzetsmensen die het leven lieten in de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Direct na de oorlog werd er een eenvoudig houten kruis geplaatst. Op 26 april 1955 werd het houten kruis vervangen door het huidige monument. Dit nieuwe monument kwam tot stand op initiatief van de stichting Bevrijdingsmonumenten Loosduinen. Hieronder een link naar een video van Kate Oram, het gedicht is van Remco Campert.

Bron: Loosduins Museum, tegel: Loosduinse Hoofdstraat / Lippe-Biesterfeldweg
Meer info: https://youtu.be/fcy2v4mS3xI


04-06-2020 : Tweede Wereldoorlog (1940-1945)

Het begin van de oorlog werd gekenmerkt door hevige gevechten om het vliegveld Ockenburg. In februari 1945 had Loosduinen hevig te lijden onder bombardementen door Britse vliegtuigen die Duitse lanceerinstallaties van de V-2 raketten wilden vernietigen. Zij mikten op de toenmalige WSM-remise. De remise werd gemist maar vele woningen en tuinderijen in de omtrek werden wel geraakt. De schade was groot. Ook inwoners werden dodelijk getroffen. In 1942 hebben dan ook een aantal straten een andere naam gekregen zo ook in Loosduinen. Daar werd de Julianastraat de Catharinastraat en de Wilhelminastraat Alidastraat. Foto 1 Stichting Oud Loosduinen Foto 2 Haags Gemeente Archief Poststuk uit collectie Hans Klok

Bron: Loosduins Museum, tegel: Loosduinse Hoofdstraat / Lippe-Biesterfeldweg


02-07-2020 : Waar ooit GDA triomfen vierde...........

Ik woon in een nieuwbouwwoning uit 1991. Toen GDA het sportterrein achter de kerk aan de Loosduinse Hoofdstraat verliet in 1990, werd er een nieuwbouwwijkje met 56 huizen gerealiseerd, deels fraaie eengezinswoningen en deels appartementen. Maar vanaf 1923 tot eind jaren '80 van de vorige eeuw was hier het (enige) veld van de rooms-katholieke voetbalvereniging G.D.A. gevestigd (Garbriel Dell Adolorata). Wel handig voor de pastoor, het veld direct achter de kerk, kon hij een oogje in het zeil houden. Van het veld is niets meer te zien, wat resteert zijn de gebouwen van het Haags Popcentrum er om heen, en de paar oudere huizen aan de Loosduinse Hoofdstraat op de hoek van de Bram Frosstraat. Foto's uit de collectie Hans Klok.

Bron: Loosduins Museum, tegel: Loosduinse Hoofdstraat / Lippe-Biesterfeldweg
Meer info: https://dehaagsevoetbalhistori...