Locatie: M.v. Hennebergweg / Brug naar de molen

04-06-2020 : Molen de Korenaer

De huidige korenmolen stamt uit het jaar 1721. De eerste molen (1310) was een schenking van de graaf van Holland Willem III aan de abdij en de bewoners van het dorp. Omstreeks 1570 werd de molen gesloopt. Prins Maurits, ambachtsheer van het Monsterambacht, liet in 1595 een nieuwe korenmolen bouwen. In 1720 werd het bovenstuk in een zware storm vernietigd waarna een nieuw bovenstuk werd vervaardigd en waarbij de molen zijn naam De Korenaer kreeg. De molen was in het bezit van de Oranjes en werd dus in 1798 tot nationaal bezit verklaard. In het jaar 1812 werd de molen particulier bezit om tenslotte in 1925 in handen van de gemeente Den Haag te komen. De molen wordt ook gebruikt als achtergrond voor diverse activiteiten. Afbeeldingen uit collectie Hans Klok Foto: Hans Frankfort

Bron: Loosduins Museum, tegel: M.v. Hennebergweg / Brug naar de molen


04-06-2020 : Het wapen van Loosduinen

Het wapen van Loosduinen, drie duinen op een azuur veld, werd op 24 juli 1817 bij besluit van de Hoge Raad van Adel aan de gemeente Loosduinen bevestigd.

Bron: Loosduins Museum, tegel: M.v. Hennebergweg / Brug naar de molen


11-01-2021 : Loosduins Museum

Het museum, dat werd gesticht door de Stichting Oud Loosduinen, werd in 1983 geopend door burgemeester Frans Schols van Den Haag. Het Loosduins Museum is gehuisvest in “De Korenschuur”, een negentiende-eeuws gebouw dat hoort bij de molen De Korenaer/Prins Maurits uit 1721, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de veertiende eeuw. Het museum wordt ook wel Loosduins Museum “De Korenschuur” genoemd. Het museum, dat geheel door vrijwilligers draaiend wordt gehouden, besteedt aandacht aan de geschiedenis van Loosduinen door middel van tentoonstellingen, rondleidingen en rondvaarten en onderzoek. De vaste tentoonstelling gaat onder meer over de periode van de Romeinen en de Canninefaten, die aan het begin van de jaartelling in deze omgeving woonden. Ook de band van Loosduinen met de graven van Holland wordt belicht. In het bijzonder is er aandacht voor de abdij die graaf Floris IV van Holland met zijn vrouw Machteld van Brabant in 1228 stichtte. En de legende van het “Het wonder van Loosduinen” in 1276, toen Margaretha van Holland, de echtgenote van graaf Herman I van Henneberg-Coburg, als gevolg van een vloek op Goede Vrijdag 365 kinderen zou hebben gebaard. Daardoor was Loosduinen eeuwenlang een bedevaartsoord voor mensen die een onvervulde kinderwens hadden. Verder wordt in het museum aandacht besteed aan de dorpsbewoners, boeren en tuinders van Loosduinen, dat in 1811 een gemeente werd en in 1923 samengevoegd werd met de gemeente Den Haag. Zo geeft het museum toegang tot vele archieven, waaronder Retroacta van de Burgerlijke Stand, bidprentjes, genealogieën en de Loosduinse Krant. Op scholen verzorgt het museum gastlessen, waartoe het ook lesbrieven publiceert. Het museum bezit, sinds eind jaren negentig, een schip uit circa 1920; het is een ruim 11 meter lange praam van het type zeilende westlander.

Bron: Loosduins Museum, tegel: M.v. Hennebergweg / Brug naar de molen